In oktober start kunstenares Liset Van Dommelen met 6 dagen stilte. Gebaseerd op het sprookje ‘De zes zwanen’ van de gebroeders Grimm, zal zij zes volledige dagen niets zeggen en zich volledig inleven in het sprookje. Dit om de uitgangspunten uit het verhaal te onderzoeken en het sprookje te beleven.

De zes zwanen van Grimm gaat over zes broers die door een heks in zwanen veranderd worden. Hun zusje mag zes jaren niet spreken of lachen EN moet zes hemdjes van sterrenbloemen maken. Als dit haar lukt, zullen haar broers terug veranderen in mensen.

Dit inspireerde Liset om hetzelfde pad als het zusje op te gaan. De kunstenares zal eerst beginnen met het ontwerp van haar hemd. Het hemd zal gemaakt worden uit linnen. Ze zal asters verzamelen om op het hemd te zetten en zal ook een tocht ondernemen naar een Zwanenburcht.

Om zich voor te bereiden op de zes dagen stilte, zal ze eerst een wandeltocht ondernemen met haar zoon in Zweden. Van natuur wordt ze sowieso al stil, dus dit is een goede initiatie. Uiteindelijk zal ze in oktober zes dagen in stilte leven terwijl ze het hemd afwerkt.

Het doel van de kunstenares is eigenlijk om erachter te komen wat stilte doet met een persoon. Kan dit bevrijdend zijn of juist benauwend? Kan dit helpen in moeilijke periodes of maakt het het net moeilijker?

Persoonlijk kan ik stilte wel appreciëren. Dit hoeft niet zes dagen lang te zijn, maar soms is de wereld zo’n chaos, dat stilte hemels is. Wat denken jullie hiervan? Wie van jullie doet dit om te ontsnappen aan het luide leven?

Stay wicked, wild and sweet, lieve Rebels!

Sweet Di