Lagom is een Zweeds woord met de betekenis: voldoende, net genoeg, niet te weinig en niet te veel. Lagom is voor Zweden in balans zijn. Een balans in je leven, je werk en privésfeer. En het geldt voor alles. Eten, werken, sporten, je woning,… Zelfs in hun meubels kan je lagom-filosofie terugvinden.

Lagom is een ideale filosofie om bij te leven. In Zweden is er een duidelijke grens tussen werk en privé. De Zweden gaan op een degelijk uur naar huis. Ze willen zelfs een 6 uren werkdag invoeren. Zo willen de werkgevers hun personeel meer rust geven en zich beter laten voelen. Het blijkt dat als dit gebeurt, werknemers vanzelf beter en harder gaan werken.

Door werknemers meer vrijheid te geven in de uren die ze werken, gaan werknemers eerder geneigd zijn extra inzet te geven voor het bedrijf.  Dit is al effectief getest bij enkele bedrijven en hieruit blijkt dat de werknemers minder ziek zijn.  Een strikte scheiding tussen werk en privé is dus een ideaal middel tegen burn-out.

In Zweden heerst burn-out minder hevig dan bijvoorbeeld in België. En dat hebben zij te danken aan deze filosofie. Zij scheiden hun werk en privéleven, zij vertragen en staan stil bij het leven. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Net genoeg. En volgens mij is dat iets waar we allen aan zouden moeten werken. Want Lagom är bäst ( Net genoeg is het beste).

Stay wicked, wild and sweet, lieve Rebels!

Sweet Di