IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, heeft een berekening gemaakt van hoe veel geld het een bedrijf kost als een medewerker in burn-out gaat. Maar liefst 7392 euro per jaar verliest een bedrijf aan één werknemer in burn-out. Niet enkel de economische toestand van het bedrijf loopt hier een risico, maar de gezondheid van de werknemer loopt een groot risico! De werkgever dient hier dringend iets aan te doen en zij KUNNEN er ook effectief iets aan doen.

De meest voorkomende situaties die op burn-out uitdraaien zijn disfunctionering van de organisatie (zoals bijvoorbeeld een groot verloop, waardoor ook de werkdruk toeneemt), het management ( bijvoorbeeld door dominant gedrag van de werkgever) en de werknemer zelf (door bijvoorbeeld een gebrek aan waardering). Uit de studie van IDEWE blijkt dat er een groot verband is tussen stress en de arbeidsomstandigheden.

Maar wat kunnen onze werkgevers dan effectief doen om dit te voorkomen? Er zijn verschillende opties, die eigenlijk echt niet moeilijk zijn, maar wel noodzakelijk voor de gezondheid van de werknemers. Motiveer je werknemers, geef hen vertrouwen en laat je erkenning blijken voor wat ze doen. Breng de taken samen zodat de job interessant en uitdagend blijft (wat niet betekent dat je gewoon meer werk moet geven). Maar bovenal, geef je werknemer af en toe een schouderklopje. Voor mij persoonlijk is waardering enorm belangrijk bij een job.

Werkgevers die niet weten hoe ze dit moeten aanpakken, aarzel niet om Willemijn te contacteren. Zij zorgt voor een wicked workshop rond de preventie van burn-out. Met onze Burner’s Cocktail garanderen wij reïntegratie binnen 7 weken!

Stay wicked, wild and sweet, lieve Rebels!

Sweet Di