Willemijn Van Dommelen was ooit pr-manager bij onder meer SBS Belgium (VT4 en Vijf TV). Vandaag werkt ze als spreker voor Pink Rebel Company, het bedrijf dat ze opstartte nadat ze zelf te kampen kreeg met een burn-out. Ze werd het slachtoffer van het nooit-genoeg-scenario. Als ‘ervaringsdeskundige’ deelt ze haar verhaal nu met het publiek. Via wervelende, taboedoorbrekende lezingen – bekend als Burn Baby Burn! – biedt ze een oplossing om burn-out en depressie te verslaan. Ook helpt ze bedrijven om doeltreffende preventieplannen tegen burn-out uit te werken.

Duizendpoot

“Passie, een neus voor zaken, hopen ervaring, creativiteit, wilskracht en een beetje lekker gek”, zo wordt Willemijn van Dommelen in 2008 nog omschreven bij de opening van haar eigen kunstgalerie in Kalmthout. “Een duizendpoot met een duidelijke visie, ijzersterke focus en een heldere kijk op het leven.” Ze staat dan aan het hoofd van een pr-bureau, schrijft boeken en is overal tegelijk.

De in Nederland geboren Willemijn start in 1998 haar eigen wervings- en selectiebureau voor jonge academici. Ze heeft dan net een Bachelor of Business Administration en een Bachelor of Arts op zak. Vijf drukke jaren later telt haar bedrijfje al acht personeelsleden. Maar Willemijn wil nieuwe uitdagingen en besluit haar bureau te verkopen.

PR-manager

Bij SBS Belgium (VT4 en VijfTV) kan ze aan de slag als pr-manager. Al snel krijgt ze de volledige organisatie van Miss België toegewezen. Schitterend vindt ze dat, want ze mag zowat alles regelen, van productie over marketing en sponsoring. Na vier jaar bij mediagroep SBS kent Willemijn de kneepjes van het vak: de mediawereld heeft geen geheimen meer voor haar.

Maar Willemijn zou Willemijn niet zijn als ze het niet opnieuw voelt kriebelen. Ze wil graag zelf een zaak opstarten. En zo wordt begin 2008 een aantal projecten concreet: ze start de VIP Talent Factory, het ART Consultancy, de Gallery ARTRA, D-life Training & Consultancy en in wat haar rest aan vrije tijd, begint ze met het schrijven van boeken. Ze doet het management van BV’s als Veerle Dobbelaere, Roos van Acker, Gene Bervoets, Marlène de Wouters, Debby en Nicolas Pfaff, Jan Kooijman, Chris Van den Durpel, enzovoort. Al deze projecten weet ze moeiteloos te combineren met haar job bij SBS. Een fraai staaltje van timemanagement. Of tenminste, zo lijkt het toch. Want niet veel later stort ze in …

“Als manager stond ik 24 uur per dag klaar voor onze klanten. Nachtwerk, weekendwerk, het was nooit genoeg. We hadden zelfs een slaapbank op kantoor. Maar op een bepaald moment woog ik nog maar 55 kg en was mijn energie leeg …”

“Mijn monster werd mijn levensmissie”

Burn-out

“Stel, je gaat skiën en je breekt je been. Dan merkt iedereen meteen op dat je pijn hebt en dat er iets met je gezondheid aan de hand is. Maar wat als er een psychologische verwonding binnensluipt? Je voelt niet per direct de pijn zoals bij een gebroken been, maar je voelt je wel verlamd (vanbinnen). Je geest is verlamd en je lichaam voelt alsof je 40 graden koorts hebt. Je energieke karakter maakt plaats voor zwaarmoedigheid en als deze ziekte je echt goed in zijn greep heeft, komt er nog een schepje bovenop en beland je voor je het weet in een zware depressie”, zo schrijft Willemijn in haar online biografie. Vandaag kampt één op tien werknemers met een burn-out. Eén op vier werknemers loopt het risico op het krijgen van een burn-out. Intussen verliezen onze bedrijven meer werknemers aan burn-out dan aan een verhuis naar het buitenland!

De eerste keer dat Willemijn een burn-out krijgt, neemt ze zichzelf niet serieus en blijft ze gewoon doorwerken. “Wat een onzin! Ik een burn-out? No way”, zo is haar overtuiging. Wel voelt ze haar krachten afnemen, tegelijk met haar geduld en verdraagzaamheid. Toch verwacht ze nog ergens dat ‘het’ vanzelf zal overgaan. Maar dat gebeurt niet. Op zekere dag wordt de stress té groot, en ze voelt zich verdrinken in haar overvolle agenda. Het managen van Bekende Vlamingen, het sluiten van de voor hen beste zakelijke deals, de combinatie met haar eigen kunstgalerij en een handvol andere grote projecten wordt haar te zwaar om te dragen. De oersterke zakenvrouw klapt in elkaar.

Platte rust

Als zelfstandige kan ze niet terugvallen op een inkomen, dus ze blijft ondanks haar burn-out passief actief in de kunstsector. Maar de vermoeidheid wordt na verloop van tijd zo zwaar dat het haar letterlijk voor de ogen duizelt. Autorijden kan niet meer en de huisarts adviseert haar platte rust. Uiteindelijk besluit ze om zakelijk uit alle projecten en ondernemingen te stappen, zodat eindelijk haar gezondheid alle tijd en aandacht krijgt.

Tijdens het herstelproces leert ze grenzen stellen. Langzaam, stap voor stap, want in de mediawereld zijn grenzen niet evident. Er zijn geen reguliere werkuren en alles moet liefst gisteren klaar. En toch, ze doet het: langzaam maar zeker maakt ze weer contact met haar persoonlijke levensritme, leert ze luisteren naar de signalen van haar lichamen, en samen met haar herstel groeit de behoefte om haar ervaring en kennis te delen met de wereld.

Burn Baby Burn

Met Pink Rebel Company geeft Willemijn actief ondersteuning aan bedrijven die vanuit de hr-afdeling de verplichte preventieplannen rond burn-out opstellen. Daarnaast werkt ze, op eigen initiatief, aan een beleidsplan voor de overheid. “Hét basisingrediënt om burn-out te bestrijden is de steun en erkenning van de overheid. Zeker als het om re-integratie van werknemers met burn-out of depressie gaat; voor hen is er onvoldoende begeleiding of nazorg. Er zijn werkelijk gaten in het traject.” Willemijn neemt ook geen blad voor de mond als het over het gebruik (en misbruik) van medicijnen gaat. “Ik maak het thema bespreekbaar tijdens mijn lezingen”, zegt ze. “Als ik zou vragen wie er géén medicijnen neemt, zou bijna niemand de hand opsteken, toch?”

Getuigenis Veerle Dobbelaere

“Willemijn is een geboren spreekster. Ze is ontwapenend, grappig, mooi om naar te kijken. Ze sleept je mee in haar persoonlijk verhaal, waarin ze de moed heeft om zich kwetsbaar te tonen. Haar lezing was een zeer intieme ervaring.”

Burn-out en Depressie: Burn Baby Burn!

“Rond burn-out en depressie zijn er nog zoveel taboes die doorbroken moeten worden. Ik transformeerde mijn monster tot mijn levensmissie. En dat was een bijzonder heftige ervaring.” Via haar bedrijf Pink Rebel Company helpt Willemijn van Dommelen ondernemingen om burn-out bij hun werknemers te voorkomen. Ze put daarbij uit eigen ervaring, nadat ze tijdens haar drukke bestaan als pr-manager zelf te kampen kreeg met een burn-out. De stijl en aanpak van Pink Rebel Company is anders, edgie en vooruitstrevend. Willemijn windt er zelden of nooit doekjes om.

De getuigenis van haar eigen verhaal maakt het kwetsbaar en herkenbaar voor de toeschouwers. Ze deelt haar eigen ervaringen, ze deelt haar uitgesproken mening, onconventioneel en recht voor de raap. Burn-outs kosten geld en kunnen uw bedrijf schade toebrengen. Tijd dus om actie te ondernemen, vóór uw organisatie in een viceuze cirkel belandt.

Maar de pointe van haar verhaal blijft altijd een nadrukkelijke, positieve wens om samenwerking: “Werknemer en werkgever, we hebben elkaar nodig in de strijd tegen burn-out.”