Ikigai is het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Vrij vertaald betekent Ikigai het geluk van altijd bezig te zijn. Een combinatie van jouw passie, missie en roeping. Sommige mensen zijn zich al bewust van hun Ikigai, voor anderen is het een eeuwige zoektocht.

Op het eiland Okinawa, ongeveer 1000 km van Tokyo, leven het grootste aantal 100 jarigen per 100.000 inwoners. Zij zijn het bewijs dat een Ikigai hebben, goed is voor de fysieke en mentale gezondheid. Volgens de bewoners van Okinawa, zijn er een aantal bepalende factoren om een lang een gelukkig leven te hebben:

  • gezond eten

De inwoners van het eiland hebben zelfs een bepaald ‘dieet’ dat zij volgen. Ze noemen het het ‘Ikigai dieet’. Het houdt in dat je vijf gevarieerde maaltijden per dag eet en weinig suiker tot je neemt.

  • Sterke sociale banden

De inwoners van Okinawa komen vaak in groep samen om mensen die het moeilijk hebben of iemand verloren hebben te steunen waar nodig.

  • Stress beperken

Om tot je Ikigai te komen, is het belangrijk om stress te beperken. Dit door middel van mindfulness en meditatie. In het moment leven is een goede manier om stress te voorkomen.

  • Lichaam en geest actief houden

Als je ouder wordt, is het moeilijker om je brein en lichaam actief te houden. Als je dit bewust wel doet, door lichaamsbeweging of door braintraining, zal je een leven kunnen hebben als de Okinawa habitants.

Wil je meer weten over Ikigai en hoe dit te bereiken? Ikigai: het Japanse geheim tot een lang en gelukkig leven is een boek geschreven door Frances Miralles en Hector Garcia en je kan het in vrijwel alle boekenwinkels kopen.

Stay wicked, wild and sweet, lieve Rebels!

Sweet Di