Het leven is soms niet gemakkelijk. Voor iedereen. Elke mens heeft hier en daar (of regelmatig) momenten dat het gewoonweg niet gaat. Alles mislukt, niets gaat goed, je hebt het ene verdriet na het andere, het is zwaar. Maar de beste manier om het leven te bekijken, is als de zorg voor een bonsai boom.

Een bonsai boom is een miniboompje en betekent letterlijk ‘boom in pot’. Het doel is om met veel aandacht, zorg en toewijding een boom te creëren zoals je die in de natuur zou vinden. Alsof er geen mensenhand aan te pas is gekomen.

Zo bekijk ik het leven ook graag. Draag er zorg voor, geef het aandacht en toewijding, maar laat het ook natuurlijk zijn. Probeer je leven niet forceren naar iets dat het niet is. Accepteer het zoals het is. Doe je best om er iets moois van te maken, maar laat de negatieve dingen ook op je afkomen. Het leven is niet enkel pracht en praal. Als je gaat proberen om negatieve dingen te voorkomen, naar je hand te zetten of te ontwijken, zal je hier meer last van ondervinden dan als je het gewoon accepteert.

Veel spirituele voorbeelden spreken over acceptatie. Acceptatie betekent niet dat je akkoord moet zijn met iets, maar dat je er met toewijding naar kijkt. Duw het pijnlijke niet weg, maar kijk er met aandacht naar en leer eruit. Je leven is als een bonsai. Het kost veel tijd en aandacht voor je de natuurlijke flow erin kan zien.

Stay wicked, wild and sweet, lieve Rebels!

Sweet Di