Momenteel werkt de KU Leuven aan een manier om objectief vast te stellen of iemand aan een burn-out leidt. Aan de hand van twee soorten genen gaan ze vaststellen of iemand last heeft van stressreacties (burn-out) of last heeft van het gemoed (depressie). Door een simpele prik zou dit dus officieel vastgesteld kunnen worden.

Hmm, klinkt me een beetje vreemd in de oren. Bloed dat bepaalt of iemand kampt met een burn-out? Burn-out is vooral gevoelsmatig, net als depressie. Bij depressie is er effectief een tekort aan serotonine in de hersenen. Maar burn-out heeft vaak alles te maken met omgevingsfactoren. Hoe is de situatie op het werk? Hoe gaan collega’s met je om? Ligt de werkdruk te hoog?

Een burn-out wordt tegenwoordig vastgesteld aan de hand van een vragenlijst en hoe vatbaar de persoon in kwestie is voor ziektes. Dat zijn voor mij de belangrijkste manieren om een burn-out vast te stellen. Elke persoon is anders en daarom lijkt het mij ook niet logisch dat ieders bloed hetzelfde zal aangeven als een ander bij burn-out.

Persoonlijk ben ik een beetje sceptisch, maar we blijven positief. Hopelijk kan hier inderdaad een effectieve vaststelling voor IEDEREEN uitkomen. Over drie jaar zullen we het weten… In ieder geval iets interessants om verder in het oog te houden.

Stay wicked, wild and sweet, lieve Rebels!
Sweet Di