Het is zover, de klok slaat bijna 2021. We zijn er allemaal klaar voor, meer dan ooit hunkeren we naar een nieuw jaar.

Een jaar waar we Corona uit een flesje kunnen slurpen en waar we elkaar elke dag veel kunnen knuffelen. Want het was allemaal zo ‘normaal’, het was in 2019 en alle jaren ervoor ‘normaal’ om mensen een hand te geven of een kus. Een knuffel was vanzelfsprekend en bij elkaar op bezoek komen of gaan was ‘gewoon’.

Concerten, festivals, grote feesten en partijen allemaal ‘normaal’. Verre reizen, buurlanden bezoeken, restaurantje boeken en bezoeken…. Moeiteloos!

Hetgeen mij het meeste blijf verbazen…Wij zijn ELKE dag uit bed gestapt met de scherpte van onze zintuigen die we elke dag zorgeloos konden gebruiken,….. en dit zonder enige bedenking…. Het was allemaal maar ‘normaal’.

Toch waren er ook vrienden en onbekende die geknokt hebben voor hun bedrijf, voor hun bestaan en voor hun gezondheid. Ook zij zullen in 2021 meer willen stilstaan bij de waardering van hun leven.

Ik dank 2020, want al die bovenstaande facetten bleken in 2020 toch niet zo normaal. We kregen te maken met een ‘NIEUW’ normaal. Geen knuffels, beperkte bubbel bezoekjes, geen handen geven, geen kussen delen, geen vuurwerk,….. en vooral veel maskers.

Toch heeft 2020 ons een enorm belangrijke les geleerd. NIETS was normaal voor 2020. Wij namen het allemaal maar voor zelfsprekend. Maskers hebben we ALTIJD gedragen, misschien niet zo letterlijk maar zeker figuurlijk. Nu daagde dit jaar ons uit om onze figuurlijke maskers af te doen en letterlijk een masker aan te trekken.

Dat maakte dat we ons bevreemd voelde van alles om ons heen en daardoor onze kwetsbaarheid, ons mededogen voor de mensheid en de compassie geforceerd lieten groeide. Ook de menselijke verbinding sterkte aan door elkaar letterlijk te applaudisseren en zorg te dragen voor elkaar op alle mogelijke manieren. Zo las ik tijdens het schrijven van deze blog dat er WEER iets moois bedacht is, iets creatief door de mensheid! Iets war we ervoor nooit zouden gedaan hebben. Bekijk deze link maar eens, hoe mooi is DIT! => Op vraag van VRT nieuws is er gevraagd om vanavond om 20u20 liefdevol afscheid te nemen van 2020. Prachtig initiatief toch!

2020 bedankt!

Erkentelijk dankbaar dat we knuffels nooit meer als ‘normaal’ zullen beschouwen, dat we onze zintuigen meer aandacht zullen schenken en dat we meer vanuit ons hart zullen leven,….. want dat heb je ons geleerd!

Stay safe, keep the faith!

Willemijn van Dommelen