‘Liefst de helft van de Vlamingen vreest er op lange of korte termijn voor slachtoffer te worden van een burn-out’. Dit zegt verzekeringsmaatschappij Van Breda na een recente bevraging. Verzekeringsmaatschappijen willen helpen, wij willen helpen en ook de regering zet ondertussen een tandje bij. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat burners toch veilig gesteld worden?

Werknemers kunnen hun werknemers hiervoor veilig stellen, door een verzekering gewaarborgd inkomen te voorzien. Dit betekent dat als een werknemer ziek valt, het loon geen enorme terugval zal lijden. Helaas gebeurt dit zelden voor psychische ziekten, zoals burn-out. Het gaat hier voornamelijk om fysieke ziektes die voor een langdurige afwezigheid zorgen.

Omdat er voor burn-out nog niet erkend wordt als een echte ziekte, is hiervoor ook geen specifieke diagnose. Jammer genoeg valt dit dan ook uit de boot bij verzekeringen.

Gelukkig zijn er mensen, zoals onze Tante Rebel Willemijn, die dit ziektebeeld onder de aandacht hebben gebracht. Hierdoor zorgen steeds meer verzekeringsmaatschappijen ervoor dat werknemers ook verzekerd kunnen worden voor een burn-out. MAAR ook hier moet je zeker de kleine lettertjes lezen.

Afhankelijk van de maatschappij, wordt er naar een diagnose van een psychiater gevraagd of wordt de dekking beperkt tot een bepaalde periode. Omdat nu ook de regering mee op burners trein gesprongen is, willen veel verzekeraars dat de werkgever een preventiebeleid heeft. Waar Pink Rebel Revolution bedrijven dan weer bij kan helpen.

Wat ik hiermee wil zeggen, Rebels, is dat het dringend tijd wordt dat burn-out meer ter sprake komt en dat we met z’n allen eraan werken om ervoor te zorgen dat deze ziekte erkend wordt.
De druk van de maatschappij ligt steeds hoger en steeds meer mensen worden hiervan het slachtoffer. Let’s all work together to keep the fire burning!

Stay wicked, wild and sweet, lieve Rebels!

Sweet Di