I love art, I love artists and everybody who is involved in this crazy scene. The nice thing about art is that it has to do with communication without boundries. It’s a form of expressing oneself in any given way or manner. Actually art is very Rebellious! So that might be the reason that I love it. A couple of years ago I had my own art gallery, one of my great desires was to have an encounter with the well known art curator, Jan Hoet. In my eyes he was the Godfather of the art scene in Belgium. I loved the way he talked, walked and acted in these crazy world of art. And yes, my dream came true! I met him several times and I even produced a television program with him as a guest. When the host asked him who his favorite ‘babe’ was, he answered repently ‘What is a babe?’. His clear blue eyes twinkled while answering this particular question and just at that moment he created his own big space in my heart. This wonderful human being had to leave us recently, he moved to another world and left us behind in a sad but rich manner. He taught so many people about art and he really did make a difference in this mad industry worldwide. Now my dear (and somewhat crazy) friend, Jan Haerynck, wrote a book about Jan Hoet. Unfortunately our Godfather will not be present in person on the book release this Thursday. But I am sure he will be there in soul & spirit. Jan Haerynck, thank you for bringing our master in Art alive again. I cannot wait to read your book!

 TRANSLATION IN DUTCH

Kunst met een grote K, ik ben er helemaal verzot op! De manier van grensloos communiceren zonder oordelend te kunnen zijn proeft voor mij naar het leven zoals het hoort. Kunst is voor mij op alle manieren een uitlaadklep, het is wat muziek is voor een artistieke ziel. Het heeft iets rock & roll meets rebels… En dat is spek naar mijnen bek nietwaar! Jaren geleden had ik een eigen kunstgalerij en één van mijn dromen was om de ‘Godfather’ van de kunst industrie persoonlijk te ontmoeten, Jan Hoet! En wonderbaarlijk is dat meerdere keren gelukt, ik moest mijzelf wel elke keer opnieuw voorstellen…maar dat was hij waard, hij was immers een wonder mens. Het leukste moment was toen ik met hem een televisieprogramma produceerde, hij kwam als gast in mijn show en heb mij werkelijk ziek gelachen. Op de vraag ‘wie is je favoriete babe?’, keek hij als een school jongetje tijdens zijn examens onrustig om hem heen, vervolgens antwoordde hij ‘Wat is dat? Een Babe?’. Zijn helderblauwe, fonkelende oogjes kwamen toen regelrecht mijn hart in. De dag van zijn overlijden was in ieders hart een regen van verdriet. Hij heeft onze harten laten stort regenen van het gemis, maar bij iedereen in de kunst heeft hij een rijkdom achtergelaten in wijsheid. Deze donderdag zal mijn ietwat gekke, maar zeer bedreven, vriend Jan Haerynck, zijn eigen boek lanceren dat hij geschreven heeft over onze ‘Godfather’. Een hele happening maar grote namen die de klokken van de Jannemannen zullen doen luiden. Jan Haerynck, voor jou neem ik mijn ‘hoedje’ af!  Je laat de enige echte Jan Hoet waardig terug herleven! Koning ben je Janneman!

 

Voor de Rebels in België, wees welkom op donderdag aanstaande (zie invitatie).


EXTRA INFORMATIE

 

De luchtkunstenaar Jan Hoet

van

Jan Haerynck

 

Op 27 februari 2014 is Jan Hoet op 77-jarige leeftijd in Gent overleden, de Belgische kunstkenner en conservator, die overal ter wereld een grote, maar ook omstreden reputatie heeft opgebouwd. Gretig leefde hij zijn kunstideeën uit, met een bevlogenheid en een originaliteit die hun gelijke zoeken. Hij wist niet alleen kunstenaars te inspireren en te stimuleren (of te irriteren), hij wist vooral ook het grote publiek te bezielen voor de kunst in het algemeen en de moderne kunst in het bijzonder. Hij organiseerde grote tentoonstellingen als Documenta in Kassel, Chambre d’Amis in Gent en Sonsbeek in Arnhem. Hij stichtte het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, het befaamde smak. En nog de laatste maanden van zijn leven was hij bezig met de organisatie van een tentoonstelling over de zee, die in oktober 2014 in Oostende zal worden geopend. Onmiskenbaar heeft hij een groot stempel op de hedendaagse kunst gedrukt, en zal hij die nog lang na zijn dood blijven drukken.

Jan Haerynck (1964) beschrijft in zijn boek De luchtkunstenaar Jan Hoet  de ideeën van Jan Hoet over kunst aan de hand van de belangrijkste tentoonstellingen die Hoet heeft georganiseerd. Haerynck roept bovendien de commotie die rond de tentoonstellingen steevast ontstond, op onvergetelijke wijze op. In zijn boek spreken behalve bewonderaars, aartsvijanden en collega-kunstcuratoren ook grote kunstenaar die nauw met Hoet hebben samengewerkt zich uit, van Gerhard Richter en Marina Abramovic via Ilya Kabakov en Marlene Dumas tot Joseph Kosuth en Rob Scholte. De luchtkunstenaar Jan Hoet is een boek waarin Haerynck het saldo opmaakt van het leven van Jan Hoet, een leven in dienst van de kunst.

Jan Haerynck (Tielt, 1964) is journalist en schrijver. Hij publiceerde eerder twee boeken: Aan de rand en Halve maan.

 1187201_10200586337597027_1574274008_n