Nothing in life is consistent, everything around you changes continuously. And it can vary in many ways, it can be love, friendship, family and most importantly YOU. Because when things around change, we change as well. When a loved one hurts us we defend and protect ourselves for the next challenge with other people who we tend to love. We evolve, we grow, we learn to make sure that we cannot be hurt as bad anymore. Our shields are based on lessons from the past. We tend to react offensively when danger sneaks around the corner.

But what we do not realize is that every process of feeling pain makes us stronger in life. It makes sense because that way we can help others with our past experiences. In my case love has always been a challenge and the pain of a relationship ending is simply killing. But also the idea of losing a loved one is defistating. Your family might be a holy grail of love like most people and for me that is also the case.

Now my father in particular, he is a funny, smart and very caring person. Everybody who meets him falls instantly in love with him. But today he got hospitalized and the doctors are testing him to the bone on all these weird machines. Now they are not stating that it is a life threatening situation but they are cautious. And that makes me feel like a loved one is in danger and so all my shields automatically are pulled up to protect myself. The pain, the anxiety, the sadness of not knowing of what will happen is very heavy. But I will have to acknowledge that he is the funniest person in that hospital, I am so proud of him! He is making people laugh, he is super positive. He is my biggest hero and the biggest clinic clown! So the results have to be positive, please pray with me… This circus with him as the biggest clown in my life has to keep going…

TRANSLATION IN DUTCH

Niets is het leven is zeker, niets is het leven is consistent. Alles beweegt, alles verandert en dat maakt dat jij automatisch groeit en bloeit. Liefde is daar de krachtigste leerschool. Er is niet echt een examen waar je voor kan slagen op die school, je dient het te ondergaan, je dient het te beleven. Als je veel liefdesklappen in je smoel krijgt (zoals ik) is er een grondige cursus nodig op de liefdeschool om dit bij te schaven. Om je beter te wapenen tegen een volgende liefdesdreun.

En dan heb ik het niet pertinent over een intieme relatie met een partner, het kan ook gaan over een liefdesrelatie met een dierbare vriend of een familielid. Je kan ervoor kiezen om iemand in een vriendschap te verlaten, of zelfs te breken met een familielid. De oorzaak ligt altijd bedekt onder een dikke deken van pijn & verdriet. We maken keuzes om onszelf te beschermen en op die manier hopen we een volgende keer beter te kunnen anticiperen op de pijn. Maar wat we ons niet realiseren is dat deze ervaringen ons de kans geven om anderen te helpen die na ons door een liefdescrisis gaan. Onze wetenschap maakt hen rijker.

In mijn Rebelse bestaan heeft liefde altijd met ‘mijn voeten kunnen spelen’. De liefdesrelaties met vrienden, familie en zelfs partners heeft mij veelal in de steek gelaten. Merendeel van de tijd hebben ze mij in de kou laten staan, (on)bewust misschien, maar het is wel een vast patroon waar ik waakzaam voor moet zijn. In mijn leven is er 1 liefdesrelatie die mij nooit in de steek heeft gelaten en dat is die met mijn vader. De liefdesklap kwam vandaag dus extra hard aan omdat mijn vader door een wespennest van testen moet. “Deels preventief”, zeggen de doktoren dan, maar ook omdat hij een kleine ‘attack’ heeft gehad. Wetenschap en ziekenhuizen zijn voor mij zo onvoorspelbaar als de interactie tussen een naald en een ballon.

De angst die ik kon lezen  in mijn vaders ogen voor deze opname deed mijn hart bloeden. Maar vandaag was hij de jolige Hollander in een Vlaams ziekenhuis die met zijn ogen twinkelde naar de zusters. De kracht die hij uitstraalde vandaag was aanstekelijk en een beetje eng tegelijk. Misschien is het zijn manier om een clownsmasker op te zetten als het voor hem wat te eng begint te worden. Argwanend bleef ik vandaag aan zijn bed  zitten  en dat zal ik de komende tijd blijven doen. Hoe trots ik ook op hem ben dat hij het clownsmasker waardig durft te dragen, tegelijk blijf ik alert en voorbereid op het wegvallen van dat circus optreden. Want dan moet er iemand zijn op wie hij trots kan zijn, zonder masker maar met een open hart vol liefde. Hopelijk kan jij een beetje liefde missen voor mijn liefste papa?